Национализираната германска газова компания Uniper отчете рекордните €40 милиарда

...
  Национализираната германска газова компания Uniper отчете рекордните €40 милиарда
Коментари Харесай

Национализираната германска Uniper с рекордна загуба от €40 милиарда

 

Национализираната немска газова компания Uniper регистрира рекордните €40 милиарда чиста загуба, оповестяват международните медии. Това е една от най-големите загуби в корпоративната история на Германия. Основната причина за това е решението на Русия да спре доставките на газ за страната.

Деветмесечната загуба в допълнение акцентира голямата взаимозависимост на Германия от съветския газ, изграждана в продължение на десетилетия. Компанията е най-голямата жертва на енергийната рецесия до момента, написа Reuters.

От началото на годината акциите на Uniper са се обезценили с 93% и сега пазарната оценка на доставчика е едвам €1.14 милиарда, което е спад от €15.2 милиарда по отношение на началото на годината.

От Uniper оповестиха, че чистата загуба включва €10 милиарда осъществени до момента загуби, понесени от компанията поради подмяна на размерите съветски газ с количества на спот пазара на доста по-високи цени, както и €31 милиарда бъдещи загуби, свързани с този проблем. Акциите на компанията паднаха с 3%.

Германският газов снабдител заплаши със правосъдни дейности някогашния си главен снабдител " Газпром " и обмисля произвеждане пред шведски трибунал, с цел да изиска милиарди евро обезщетение.

Припомняме, че през септември немското държавно управление контракти изискванията за национализация за стигналата до несъстоятелност енергийна компания.

След като през юли Берлин отпусна на сдружението помощ в размер на €15 милиарда, страната откупи каузи на финландската компания Fortum, който беше 56%. Така Германия към този момент има 98,5% от Uniper, т.е. на практика я има напълно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР